lauantai 11. elokuuta 2012

Ensitunnelmia


Ensimmäinen viikko Kiinassa on nyt takana. Pahin alkushokki lienee myös takana, vaikka uskon vastaan tulevan vielä pitkän aikaa lähes päivittäin uusia ihmetyksen kohteita.

Asuin ensimmäisen viikon hotellissa. 12. kerroksen ikkunasta aukaa kiva näkymä kohti Taivaallisen rauhan aukiota ja Kiellettyä kaupunkia. Tai avautuisi, jos olisi kirkas sää. Peking ei ole paras paikka tiirailla näkymiä. Eikä elokuu ole suomalaiselle muutenkaan ehkä paras aika vierailla kaupungissa: päivälämpötilat ovat järjestäen yli 30C.

Päivät menevät tiukassa turistiohjelmassa: myöhäinen aamupala, vetäytyminen kielikurssin pariin, kaartelua kaupungilla, lepohetki ja päivällinen. Viikon aikana olen ehtinyt kiertää suurimman osan kaupungin "pakollisista" nähtävyyksistä. Lyhyenä yhteenvetona voin todeta, että huhhuh! Kaupungista tuntuu löytyvän melkein mitä tahansa taiteilija-alue 798:sta helposti New Yorkiin vertoja vetävään Sanlitunin ostosalueeseen ja paikallisten suosimiin hutong-kortteleihin. No, ehkä se ei ole niin yllättävää kun huomio, että täällä on hieman alle 20 miljoonaa asukasta.

Moni pieni asia on yllättänyt ja ihmetyttänyt. Käsitellään nyt niistä ensimmäinen ja ehkä kaikkein yllättävin, eli järjestys. Jotenkin odotin täällä olevan hieman samanlaista kuin Venäjällä, mutta kattia kanssa. Metrossa on aivan kaikki sekä kiinaksi että englanniksi. Myös busseissa kuulutukset ovat englanniksi. Joukkoliikennekalustossa on toki ilmastointi. Kadut ovat puhtaita, ja liikennesääntöjäkin noudatetaan pääpiirteissään. Pankissa sain palvelua englanniksi ja 20 minuutissa käytössä oli paikallinen tili, pankkikortti ja nettipankki. Metro- ja bussiasemilla ihmisiä järjestetään jonoihin ovien kohdalle. Taksitkin on saatu pääosin kuriin laittamalla autoihin mittarit, joihin toki kuuluu englanninkielinen tervetulokuulutus. Sanalla sanoen, homma tuntuu toimivan täällä yllättävän hyvin.

Toisaalta, näin isossa maassa pitääkin olla toimivat järjestelmät, sillä muuten käsillä olisi mahtava kaaos. Ja järjestystä on hyvä ylläpitää kameroin ja mahtipontisella kalustolla liikkuvalla virkavallalla. Kuvat ovat Taivaallisen rauhan aukiolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti