keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Tahdon


Työkaverini kutsui minut häihinsä. Huippua! Homma toimii näin. Ensin hankitaan 红包 (hongbao, punainen kuori). Kuoreen laitetaan rahaa lahjaksi hääparille. Summa riippuu siitä, miten läheisiä olette. Ohjenuorana on, että summan tulisi kattaa sinun (ja mahdollisen avecisi) häälounaskulut. Kuoreen on tärkeä kirjoittaa nimi, sillä hääpari tekee listan hongbaon antaneista ihmisistä. Kun he sitten menevät naimisiin, on odotettavissa vastavuoroinen punainen kuori.

Hääseremoniat alkoivat sunnuntaiaamuna kello seitsemän. Kello kahdeksan on hyvä olla morsiamen kotona, sillä kahdeksan on hyvä numero. Morsiamen ystävät ja perhe tekevät barrikadin ovelle, ja sulhasen ja bestmanien pitää lahjoa tiensä läpi hongbaolla ja erilaisilla esityksillä. Kun morsian on saatu mukaan, matka jatkuu pariskunnan yhteiseen kotiin.

Pihatie on aseistettu erilaisin paukkupommein. Syytä mekkalaan en tiedä, mutta ääntä ja savua kyllä lähti. Niiden saattelemana pariskunta astelee punaista mattoa pitkin asuntoon.

Asunnossa tarjoiltiin kiinalaisia suupaloja, joista helpoiten suomeksi kääntyy keitetty kananmuna. Muna tarjoillaan ilman mitään mausteitä tai liemiä. Voitte arvailla symboliikkaa. Kaikki vieraat tuntuivat käyvän makuuhuoneessa ihailemassa vuodevaatteita. Kiinan punaista ja silkkiä. Poislähtiessä talkkari naureskellen lakaisi ilotulituksen jälkiä kadulta.

Varsinainen isomman joukon juhla järjestettiin hotellin konferenssitilassa, minne oli aseteltu yltäkylläisesti kukkia ja koristeita. Keskelle salia oli jopa rakennettu korotettu käytävä, hieman samaan tapaan kuin meidän kirkoissa oleva keskikäytävä.

Juhlalounas oli sekoitus länsimaisia ja kiinalaisia perinteitä. Puheita pidettiin, pari asteli korotettua kujaa pitkin estradille, juontaja viihdytti vitsein ja pelein. Pariskunnan vanhemmat olivat hyvin paljon esillä seremonioissa. Lavalla oli kolme kynttilää. Avioparin vanhemmat sytyttivät ensin alemmat, minkä jälkeen pari yhdessä sytytti korkeimmalla olevan kynttilän. Päälavan taustana oli valtava videotaulu, missä pyöri parista otettua kuvia. Saippuakupliakin oli!

Lounas oli kuin hulppea päivällinen. Ruokalajeja en laskenut, mutta puolitäytenä pöydästä ei päässyt lähtemään. Kattaus oli tietenkin punasävyinen. Kattaukseen kuului myöskin muutama aski kallista tupakkaa, millä osoitetaan arvostusta vieraita kohtaan. Vieraat pukeutuivat kuin tiistai-iltana ostarille. Farkut ja kauluspaita oli yleisin asu. Takki ja solmio saivat lähteä aika vikkelään kun huomasin, että vain sulhanen on puvussa.

Näissä häissä oli kuulemma sekoitus perinteistä ja modernia. Trendinä on, että hääjuhlaa jatkuvasti yksinkertaistetaan. Perinteisiin, päiväkaupalla kestäviin kinkereihin kun ei vaan ole enää aikaa. Missä se "Tahdon." sitten sanottiin? Tietojeni mukaan pari oli jo aiemmin käynyt maistraatissa allekirjoittamassa paperin. Siihen ei liittynyt mitään sereminoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti