tiistai 25. maaliskuuta 2014

Nettipalveluiden ihmemaa


Nettipalvelut ovat Kiinassa huippusuosittuja. Kuka tahansa, joka on eksynyt iltapäiväruuhkan aikaan Xidanin ostosalueelle Pekingissä, ymmärtää miksi netistä on kiva ostaa tavaroita. Käy rautatieasemalla vilkaisemassa jonoja ja jopa kiinankielinen online-lippukauppa alkaa tuntua houkuttelevalta. Jonottaessa tahraantuu aikaa, minkä vuoksi nettiaddiktit kiinalaiset pyrkivät hoitamaan mahdollisimman paljon asioita verkossa.

Shoppailu. Taobao on nettikauppojen ehdoton ykkönen, ikäänkuin kiinalainen eBay. Vedenkeittimen saa vitosella. Kauko-ohjattavan, kattoja ja seiniä pitkin kiitävän pikkuauton noin kympillä. iPhonen kameran asennustarvikkeineen ja ohjeineen myös noin kymmenellä eurolla. Kaikki kotiinkuljetettuna ja usein ilman toimitusmaksua. Huijareita ei ole kovin paljoa liikkeellä. Kokenut shoppailija valisti minua: "Kauppiaan rating pitää olla vähintään 4.9 / 5. Sen huonommista ei kannata ostaa". Toisin sanoen, myyjän pitää saada liki jokaisesta kaupasta täydet viisi tähteä tai asiakkaat kaikkoavat. Taobaon kauppiailta saakin vastauksen usein muutamassa minuutissa.

Taobaosta voi ostaa lähes kaikkea. Intian rautateiden junalippuja, tehtaiden sekundatuotantoa, naurettavan kalliita tuontituotteita. Myypä eräs pekingiläinen tyttö myös "aikaa". Häneltä voi ostaa vaikka tunnin ja toimituttaa juoksevia asioita. Lisää Taobaon ihmeellisestä maailmasta täällä: http://taobaofieldguide.com/

Taobao ei ole ainoa palvelu. Muita mainitsemisen arvoisia JD ja Yi hao dian. Eri kaupoilla on hieman eri painopisteet. JD myy elektroniikkaa ja Yi hao dian on keskittynyt ruokatarvikkeisiin. Tuntui muuten erikoiselta ostaa juustoa netistä. Emmental toimitettiin Shanghaista seuraavana päivänä kylmägeelipussiin ja eristettyyn laatikkoon pakattuna. Tuttuni ostavat vessapaperinkin netistä.

Kiinalaiset ovat ruokahulluja, mikä selittää Dianpingin suosion. Palvelu listaa ravintoloita, ja käyttäjät voivat jättää kommentteja. Groupon on Suomessa suosittua, mutta pientä verrattuna Tuangoun listauksiin. WoChaCha tarjoaa viivakoodiskannerin, joka etsii kyseisen tuotteen useista nettikaupoista ja tarjoaa hintavertailun.

Facebook, Twitter, tämä blogi ja monet muut länsimaiset sosiaalisen median palvelut ovat Kiinassa estetty. Niiden asemesta kiinalaisilla on omat palvelunsa. Weibo korvaa Twitterin, RenRen Facebookin ja WeChat WhatsAppin (joka tosin toimii Kiinassakin). Näistä varsinkin WeChat on osoittautunut todella toimivaksi palveluksi. Uusia kavereita voi etsiä kaikilla ohjelmilla. WeChatilla voi katsella kuka on lähistöllä tai vaikkapa ravistaa puhelintaan samanaikaisesti sinun kanssasi.

11.11. on sinkkujen päivä. Jostain syystä siitä on tullut synonyymi kauppojen alennusmyynnille. Monet Taobao-kauppiaat myyvät tuotteitaan suurilla alennuksilla. Viime vuoden sinkkupäivän shoppailu tuotti maailmanennätyksen: kiinalaiset ostivat monia palveluja hallinnoivan Alibaban kaupoista vuorokauden aikana tavaraa 5.75 miljardilla dollarilla. Postilähetyksiä kertyi 152 miljoonaa.

Kuuminta Kiinassa on nyt sijoittaa rahoja nettipalveluiden kautta. Pankki tarjoaa korkoa 2-3%, mutta Zhifubao (Kiinan PayPal) tarjoaa noin 6%, ilman minimisijoitusaikaa. Kun palvelu lanseerattiin, kekseliäimmät hankkivat kymmeniä luottokortteja ja pankkilainoja, sijoittivat limitin verran kuun alussa, ja maksoivat aina kuun lopussa luottokorttilaskun pois. Seuraavana päivänä rahat siirrettiin taas korkoa kasvamaan. Huhut kertovat tällä tavoin hyville tuotoille päässeistä. Sittemmin luottokortilla sijoittaminen on kielletty ja tehty teknisesti vaikeaksi.

Maksuliikenteen välittäminen on selvä trendi. WeChatin kautta voi muun muassa maksaa taksin. Taksi tietysti kutsutaan kännykkäohjelmalla, joka välittää sijaintisi, päämääräsi ja mahdollisen tippisi lähistön taksikuskeille.

Minulle nettipalvelut ovat suuri helpotus, sillä netissä en erotu massasta samalla tavalla kuin torilla. Saan paikallisen hinnat ja hyvän palvelun. Eikä tarvitse aina tingata. Tosin sekin onnistuu: kollegani tinkasi taannoin minulle 5 yuanin alennuksen toimitusmaksusta; kun kerran myyjällä on live-chat, niin voihan sitä aina kokeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti