keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Uusi kaupunki, uudet kujeet

Viikko sitten lennähdin runsaat tuhat kilometriä Pekingistä etelään, Jiangsun maakunnan Wuxiin. Samalla ylitin erään tärkeän rajan, eli Jangtse-joen. Muutin siis Pohjois-Kiinasta Etelä-Kiinaan. Wuxi on asukasluvultaan noin Suomen kokoinen, eli kiinalaisittain pienehkö kaupunki. Shanghai on noin kolmen vartin junamatkan päässä, ja Suzhouhun pääsee parissakymmenessä minuutissa.

Pienessä kaupungissa etäisyydetkin ovat kohtuullisia. Asunnoltani pääsen työpaikalle tai keskustaan noin vartissa. Pekingiin tottuneena tämä tuntuu suorastaan ihmeelliseltä. Ruuhkia ei ole nimeksikään, ei siis auto- eikä ihmisruuhkia. Kevät on täällä kohtuullisen pitkällä: kukat ja kirsikkapuut kukkivat jo.

Kaupungista raportoin myöhemmin lisää, mutta vilkaistaan ensin majoituspuolta. Vietin yhden päivän kierrellen paikallisen tutun ja kiinteistövälittäjän kanssa eri luukkuja. Strategiana oli tietty näyttää ensin hieman halvempia huonokuntoisia kämppiä, jotta myöhemmät vaihtoehdot näyttäisivät paremmalle ja hintakin saataisiin kohdilleen.

Iltapäivällä toivo alkoi hiipua. Olimme käyneet jo vaikka kuinka monessa paikassa, mutta mikään ei ollut oikein kutsuvan oloinen. Sitten se löytyi, viimeinen vaihtoehto tärppäsi. Asunto on 29. kerroksessa, n. 50 neliötä ja kiinalaiseksi todella moderni ja siisti.

Aloitetaan kierros makuuhuoneesta. Säilytystilaa on noin kolme kertaa enemmän kuin tarvitsen. Peiton päällä on makuupussi. Miksikä? No syy on se, että Etelä-Kiinassa ei, hallituksen päätöksen mukaisesti, rakenneta taloihin lämmitystä. Ja tähän aikaan on kuulkaa öisin kylmä, varsinkin kun yksinkertaiset ikkunat hohkavat joka puolella. Kuvan ottamisen jälkeen marssin kaupoille hakemaan lisää täkkejä.

Löytyy mukavan kokoinen olohuone ja kyökkikin. Keittiön aion ottaa kunnolla käyttöön. Olen syönyt ravintolaruokia elokuusta lähtien, ja nyt alkaa niin sanotusti riittää. Eipä muuta kuin opettelemaan kiinalaisen keittiön niksejä! Voisin toki laitella suomalaisiakin ruokia, mutta Kiinassa ei juuri käytetä uuneja. Yllättävän monen kotoisen ruuan valmistus tyssääkin tähän.

Loppuun vielä näkymä ulospäin. Wuxi on melko uudenaikainen kaupunki, vaikkakaan ei ulkomailla kovin tunnettu. Kerrostalojen valaiseminen on täällä suurta hupia! Ensi kerralla lisää itse kaupungista..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti