lauantai 24. marraskuuta 2012

Human Resources


Kiina ja Intia painelevat väestötilastoissa omalla dekadillaan. Kun maassa on toista miljardia kansalaista, ei ole vaikeaa hoksata mikä on ilmeinen resurssi valtion käyttöön. Suomalaisia on 23.11. tiedon mukaan hulppeat 5 425 050. Yhtä suomalaista kohden Kiinassa on noin 250 toveria. Ero näkyy katukuvassa.

Nopealla vilkaisulla huomaa huvittavan tehottomuuden. Lähimetroasemalla on yleensä melko hiljaista. Kuitenkin kummallakin sisäänkäynnillä on viisi ihmistä päivystämässä. Yksi ohjaa harvat tulijat laittamaan laukut läpivalaisuun, toinen tuijottaa laitteen ruutua, kolmas seisoo porttien ulkopuolella, neljäs sisäpuolella ja viides pitää lippukioskia. Lippuautomaatitkin on toki käytössä. Sitten on vielä laiturilla olevat ohjastajat.

Työvoimaa riittää myös läheiseen supermarketiin. Liki jokaisen hyllyrivin päässä on esittelijöita tarjoamassa maistiaisia. Ja jos Suomessa naureskellaan "kunnan hommille" kun neljä nojaa lapioon ja yksi kaivaa, niin miettikääpä miltä näyttää kun lapioita onkin samaan hommaan monta kymmentä. Eikä kukaan nojaa.

Suomessa jaetaan jonkin verran postia monsterimaisten automaattisysteemien kautta. Täällä kusti polkee jokaisen paketin perille korkeimman henkilökohtaisesti. Protokollaan kuuluu, että osoitteen alle laitetaan vastaanottajan puhelinnumero, jotta kusti voi rimpauttaa ennen toimitusta.

Toisaalta Kiinassa on todella moderneja järjestelmiä, ja toisaalta taas näkee aivan uskomatonta työvoiman "tuhlausta". Miksi? En usko,että syy on tietotaidossa. Seuraava helppo selitys on, että palkkoihin menee vähemmän kuin automatisoituihin järjestelmiin. Tässä on ehkä hitunen totuutta.

Ehkä kyseessä on kuitenkin isompi ilmiö. Wikipedian siteerauksen mukaan seuraavan 15 vuoden 300 miljoonaa kiinalaista muuttaa maalta kaupunkeihin. Näille ihmisille pitää järjestää asuntoja, toimiva infrastruktuuri, joukkoliikenne ja ennen kaikkea töitä.

Ehkä tämän tehottomuuden taustalla on myös halu antaa töitä ja siten tuloja ja mahdollisuus elämän vakiinnuttamiseen mahdollisimman monelle. Vähän niinkuin "museomummot" Venäjällä. Yhteiskunnan kannalta on parempi kaventaa leipää ja jakaa useammalle kuin jättää ihmisiä järjestelmän ulkopuolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti