maanantai 26. elokuuta 2013

Tik-tak tik-tak


Kiinassa kaikki on erilailla. Aikaa lasketaan kuukalenterin mukaan kahden viikon pätkissä, jotka on nimetty vuodenajan mukaan. Viime viikolla oli 處暑 (chushu), eli kuumuuden loppu. Toivoa sopii. Tulin viikoksi Pekingiin koulutukseen, ja täällä ainakin hiki virtaa edelleen kuin laimeassa saunassa.

Iän ilmaiseminen on niin ikään hankalaa. Vastasyntynyt on täällä yksivuotias. Siis Pohjois-Kiinassa. Sichuanissa aloitetaan nollasta. Nolla on "oikea ikä" ja yksi on virtuaalinen ikä. Virtuaalista ikää lasketaan, koska niin on tapana. Kaiken kukkuraksi jotkut laskevat syntymäpäiviään kiinalaisen kalenterin mukaan ja toiset lansimaalaisen.

Konttorillakin on erilainen aikakäsitys. Kokoukset eivät ala ja lopu minuutin tarkkuudella, vaan enemmänkin toimivat tilanteen ja olosuhteiden mukaan. Aloitetaan kun kaikki ovat paikalla ja lopetaan kun asiat on käsitelty. Toimintatavat ovat erilaisia, mutta eivät sen huonompia tai tehottomampia kuin mitä Suomessa tehdään, vain erilaisia. Tässäkin systeemissä oppii kyllä uimaan, ja silloin asiat alkavat sujua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti