torstai 15. elokuuta 2013

Kuukalenterin ystävänpäivä


Kesän selkä on taitettu. Yöllä laskee jo alle kolmenkymmenen ja iltaisin on ollut mukava tuulenvire. Taisin ehtiä sopeutumaan tähän ilmanalaan, sillä ajoittain tuntuu jopa kolealta.

Tiistaina Kiinassa vietettiin ystävänpäivää. Siis kiinalaisen kalenterin mukaan. Varmuuden vuoksi juhlintaa on myös kansainvälisen tavan mukaisesti helmikuulla. Pähkinänkuoressa homma menee niin, että pariskunnat varaavat kaupungin kaikki ruokaravintolat selä kaikki liput kaikkiin elokuviin. Suklaa on yleisin lahja, mutta kukat kuulemma toimivat myös. Naimisiinmenon jälkeen työkaverini mukaan saa ottaa rennommin eikä tarvitse (saa?) miettiä päätä puhki persoonallista ja oivaltavaa lahjaa hakiessa.

Sinkuilla on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on kasata muut sinkkukaverit ja painua yöelämään unohtamaan asioden tila. Kiinalaiset eivät viikolla lähde ulos kovin helposti, mutta tämä ilta on poikkeus. Toinen vaihtoehto on vuokrata tyttö- tai poikakaveri. Vuokraaminen voi olla enemmän (vanhemmille todistekappale että hyvin menee) tai vähemmän (kaverin kanssa illalliselle) tosissaan tehty järjestely.

Sinkuilla on muuten oma juhlapäivänsä. Marraskuun 11. Eli ykkösten päivänä vietetään sinkkupäivää, jolloin toistuu ystävänpäivän kuvio. Yksi ero kuitenkin on: 11.11. kaupoissa on isot alennusmyynnit, joten naispuoliset kaverini kuulemma viettävät päivän mieluiten jäätelöä syöden nettikaupoilla.

Olen muuten hieman treenannut alan sanastoa ja tänään opin, että kiinalaista rakkautta on kolmea sorttia:

1. 爱情 (ai qing) - romanttinen rakkaus esim. aviopulisoiden välillä

2. 友情 (you qing) - rakkaus ystäviä kohtaan

3. 亲情 (qin qing) - rakkaus vanhempia ja perheenjäseniä kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti