lauantai 23. helmikuuta 2013

Saitko liput?



Nyt on se aika vuodesta. Kiinalaisten joulu. Tai siis oikeastaan kyseessä on uusi vuosi, mutta jotain yhtäläisyyksiä on meidän jouluun.

Ensinnäkin jouluksi pitää päästä kotiin. Pekingissä on valtavasti muualta tullutta väkeä. Arvaattekko, millaisen piikin kiinalainen uusi vuosi aiheuttaa junalippujen kysyntään? Miljoonat ihmiset haluaisivat taas samanaikaisesti vaihtaa kaupunkia. Työpaikalla kuuma puheenaihe onkin jo pari viikkoa ollut "saitko liput?"

Lippuja voi ostaa pari viikkoa ennen matkan alkua, ja lipunmyyntipalvelu aukeaa klo 10 aamulla. Sesonkiaikaan liput myydään loppuun reilusti alle minuutissa. Kaikki liput ja kaikkiin juniin. No, itse asiassa osa lipuista on varattuja. Näiden varattujen lippujen vapautumista voi varrota muun muassa konttorilla. Koska on tylsää jatkuvasti päivitellä nettisivua, on tarkoitusta varten toki tehty ohjelma, joka piippaa kun joku peruu lipun.

Meillä joulupukki tuo kilteille lapsille lahjoja. Kiinalaisilla on rankempaa. Heidän pitään raketein ynnä muin keinoin pitää mekkalaa, jotta pahat henget eivät tulisi syömään juhlaruokia ja varastamaan tavaroita.

Lahjana on tapana antaa punainen kirjekuori, jonka sisällä on kahisevaa. Rahan antaminen lahjaksi on yleistä myös häissä: sitä enemmän, mitä läheisempi lahjan saaja on.

Kiinalainen uusi vuosi merkitsee paikallisille paljon. Se on ainut aika vuodesta kun kaikki mahdollisuuksien mukaan kokoontuat perhepiiriin kotikaupunkeihinsä viettämään aikaa. Samassa hengessä kuin Suomessa vietetään pikkujouluja on työkavereiden kanssa vietetty tiuhaan tiimi-iltoja juhlapyhien alla.

Nyt alkaa käärmeen vuosi. Päättynyt vuosi oli lohikäärmeen vuosi. Lohikäärmeen vuonna syntyminen on hyvä merkki, mitä käärme taas ei varsinaisesti ole. Hienotunteisesti käärmeen vuonna syntyneistä puhutaankin "pieniniä lohikäärmeinä".

新年快乐 eli hyvää uutta vuotta!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti